Door Maarten van Teeseling op 14 december 2015

Jaaroverzicht versus eerstejaarsevaluatie

In de media ontkomen we er niet aan. Elk televisie- of radioprogramma dat maar een kleine link heeft naar de actualiteit blikt een jaar terug. Eigenlijk heb ik er een hekel aan. Ik weet wel wat er is gebeurd. Maar ik ontkom er niet aan. En weet je wat nou het vervelende is: toch boeit het me blijkbaar wel. Ik blijf altijd even kijken, luisteren of lezen als er weer een overzicht voorbij komt. Er zijn altijd momenten waarop ik denk: ‘O ja, dat was óók dit jaar.’

 

Evaluatiegesprekken

Leidinggevenden zullen zo aan het einde van het jaar de evaluatiegesprekken (of functionerings- of beoordelingsgesprekken) voorbereiden en voeren. Om per werknemer een heel jaar terug te kijken wat er allemaal is voorgevallen, is een behoorlijke klus. Zo had ik onlangs mijn beoordelingsgesprek en er waren een hoop momenten waarop ik dacht: ‘O ja, dat was óók dit jaar’.

‘O ja, dat was óók dit jaar’

Volgens mij is dat één van de doelstellingen die het UWV wil bereiken met hun eerstejaarsevaluatie. Als een werknemer een jaar verzuimt, wordt er door de werkgever een eerstejaarsevaluatie opgesteld. Dit is een verplichting uit de Wet Verbetering Poortwachter. Het UWV noemt dit een ‘opschudmoment’.  Als casemanager zit ik regelmatig bij een gesprek tussen werkgever en werknemer om zo’n ‘opschudmoment’ vorm te geven. Soms duurt het even om alle acties die ondernomen zijn weer op een rij te hebben. Simpelweg omdat we er niet aan herinnerd willen worden, of we denken er niet meer aan omdat die ene interventie in het begin juist zo goed is gegaan.

En dan?


Na zo’n inventarisatie kun je de balans opmaken. Je kunt met elkaar bepalen of je uiteindelijke re-integratiedoel nog haalbaar is of aangepast moet worden. Daarnaast kunnen nieuwe interventies afgesproken worden om het re-integratiedoel alsnog te bereiken. En dat is het tweede doel van het UWV.

En jij?

Wat is jouw ervaring met de eerstejaarsevaluatie? Is het ook een groot “O ja, dat was óók dit jaar”, of heb je alles goed in de smiezen, is de eerstejaarsevaluatie in een handomdraai opgesteld en vraag je je af waarom het UWV een eerstejaarsevaluatie verplicht stelt?

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Maarten van Teeseling
Adviseur verzuim