13 mei 2019

"Mensen enthousiast maken"

De sector transport en logistiek staat te springen om talentvolle jongeren. Ik moet er, samen met de andere zeventien adviseurs werk, voor zorgen dat zij kiezen voor een toekomst in onze sector. We hebben het werk verdeeld over verschillende regio´s. Mijn werkgebied is de provincie Groningen en een klein deel van Drenthe. Het Sectorinstituut detacheert jaarlijks zo’n 2.000 leerlingen bij honderden bedrijven. De meesten hebben na het vmbo gekozen voor de richting transport. Zij volgen dan een BBL-opleiding waarbij ze een dag per week naar school gaan en vier dagen werken bij een bedrijf om het vak in de praktijk te leren. Ik kijk of leerlingen geschikt zijn, welk werk hen goed ligt en koppel ze aan een werkgever die een leerwerkplek beschikbaar heeft. Maar wat ik vooral doe is leerlingen en transportondernemers enthousiast maken voor elkaar.

 

"Mijn werk is heel afwisselend"

Geen dag is bij mij hetzelfde. Ik onderhoud intensieve contacten met gemeenten, UWV, vmbo’s en ROC in mijn regio. Verder adviseer ik werkgevers over leerwerkplekken, begeleid ik de leerlingen (en hun ouders) en zorg ervoor dat ze op tijd hun rijbewijzen kunnen halen. De leerlingen zijn in dienst van STL zodat we zeker weten dat alles ook financieel en juridisch goed loopt. Daarvoor zorgen mijn collega’s op het hoofdkantoor in Gouda. Al die contacten maken het werk heel afwisselend.

 

"Ik bepaal mijn eigen agenda"

Het leukste aan mijn functie vind ik dat ik de hele dag op pad ben. Op kantoor komen de muren op mij af. En ik bepaal mijn eigen agenda. Naar wie ik toe ga, beslis ik zelf, al moet ik natuurlijk wel mijn targets halen. Ik heb daardoor de luxe dat ik op woensdag thuis werk als de kleine man er is. Dan doe ik de administratie. Typisch voor STL is de platte organisatie. Hier loop je gewoon bij de directeur naar binnen. Hij is ook de enige geloof ik die een pak draagt. Dat vind ik wel prettig. Ik hou niet zo van een pakkencultuur.