"Het is fijn als je advies wordt overgenomen"

Bij het Sectorinstituut werken twee onderzoekers. We hebben de hoofdthema’s verdeeld. Mijn collega doet onderzoek naar de instroom, ik naar de inzetbaarheid in de sector. Deels formuleer ik zelf de onderzoeksvragen, soms komen ze van collega’s of van de Overlegraad. Daarin zijn de werkgevers- en werknemersorganisaties uit het transport vertegenwoordigd. Er zijn onderzoeken die ik zelf doe, andere besteed ik deels uit, zoals het veldwerk voor de jaarlijkse bedrijfs- en werknemersenquêtes. Ik begeleid dan het onderzoek, stel de vragenlijsten op, maak de analyse en rapportage, en geef advies en aanbevelingen. Het is fijn dat daar best vaak naar geluisterd wordt.

 

"Het geeft een goed gevoel als je nuttig onderzoek doet"

Ik heb sociologie en politicologie gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.  Daarna heb ik bij een onderzoeksbureau gewerkt dat aan de universiteit verbonden was. Het leuke bij STL is dat je als onderzoeker het uiteindelijke effect van je inspanningen ziet, zowel op het gebied van beleid als productontwikkeling. Bovendien weet je dat je maatschappelijk nuttig bezig bent. Het thema inzetbaarheid is ontzettend belangrijk. Chauffeurs bijvoorbeeld maken lange dagen en doen fysiek zwaar werk. Het geeft een fijn gevoel dat ik er met mijn onderzoek aan bijdraag dat zij in goede gezondheid hun pensioen kunnen halen.

 

"Je krijgt hier veel vrijheid"

In de meeste functies kan je bij STL tussen 07.00 en 19.00 je uren maken. Dat is erg handig als je zoals ik ver van het werk woont en kleine kinderen hebt. Ik begin vaak vroeg om de files te mijden en ben dan op tijd weer terug om de kinderen op te halen. Ik werk de ene week drie dagen en de andere week vier, waarvan ik een dag thuis werk. Thuiswerken is ook op andere momenten mogelijk. Toen een van de kinderen in het ziekenhuis lag, kreeg ik alle ruimte om er voor haar te zijn. Dat was zo fijn. STL vraagt een flexibele instelling, maar daar krijg je veel vrijheid voor terug.