Omgaan met werkdruk in de transport en logistiek
Tips en advies

Hoe ga jij om met werkdruk? Tips tegen overbelasting!

Druk, druk, druk … Zeker in transport en logistiek kan de werkdruk behoorlijk oplopen. Hoe zorg jij ervoor dat je niet overbelast raakt? Wordt het werk te veel voor je, neem dan op tijd maatregelen.

Wat is werkdruk?

Als vrachtwagenchauffeur, planner of logistiek medewerker doe je werkzaamheden die je op tijd moet afronden. Dat werk belast je, zowel fysiek als mentaal. Als de werkdruk te groot wordt, kun je daar veel last van krijgen.

Maar óf je er last van krijgt, hangt af van je belastbaarheid. Iemands belastbaarheid verschilt van persoon tot persoon. Iedereen heeft daarin zijn eigen grenzen. De ‘belasting’ van het werk en jouw ‘belastbaarheid’ moeten in balans zijn.

“Zorg vooral voor jezelf, ren je niet voorbij.  Als het druk is, maak het bespreekbaar en neem even een time out.”  - Remco van der Linden -

Is werkdruk altijd schadelijk?

Werkdruk is niet altijd negatief. Een beetje werkdruk kan zelfs leiden tot werkplezier en goede productiviteit. Je hebt dan het gevoel ‘lekker bezig te zijn’. Vaak kun je er ook van genieten als het werk af is, zeker als de klus je veel inspanning heeft gekost.

Wat zijn de gevolgen van overbelasting?

Langdurige werkdruk en overbelasting vormen altijd een risico voor je gezondheid. Dan slaat werkdruk om in werkstress. Onderzoek van STL uit 2021 wijst uit dat veel werknemers in onze sector verwachten dat ze het werk niet vol kunnen houden tot aan hun pensioen. Overbelasting en werkstress zijn de belangrijkste redenen. 

Daarnaast leidt werkstress natuurlijk ook tot meer ongevallen en calamiteiten. Je bent namelijk minder geconcentreerd omdat je onder druk staat. Een fout is dan snel gemaakt.

Stress in de transport en logistiek

Hulp bij het omgaan met stress?

Mentale coaching kan je helpen! In maximaal 10 gesprekken werk je met de coach naar een gezonde balans toe. Start nu!

Meer informatie

Hoe voorkom je overbelasting?

Het voorkomen van te hoge werkdruk is belangrijk. Het gaat om jouw gezondheid en veiligheid! Wat kun je doen om werkstress te voorkomen?

  • Neem voldoende pauze en werk niet te lang door.
  • Doe iets waardoor je actief ontspant na je werk. Denk aan wandelen of klussen.
  • Zorg voor afwisseling in je werk. Bespreek het met je leidinggevende als je te weinig afwisseling hebt.
  • Kun je het werk niet alleen aan? Vraag dan om hulp van een collega.
  • Erger je niet te veel aan dingen waar je niets aan kunt veranderen.
  • Als je je ergert aan iets dat wél te veranderen is, bespreek het dan.
  • Is er iets dat jouw werksituatie kan verbeteren? Ga daar dan over in gesprek.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het verminderen van jouw (werk)stress? Maak dan gebruik van onze coaches! Ze helpen je om gezond, vitaal en plezierig aan het werk te blijven.

Veelgestelde vragen

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie?

Hulp en ondersteuning bij (werk)stress en overbelasting is onderdeel van de dienstverlening van Sectorinstituut Transport en Logistiek.

Bel: 088 - 2596271

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?