Stel, je hebt een chauffeur autolaadkraan of een (ballast)chauffeur in dienst die toe is aan een volgende stap. Je verwacht dat hij potentie heeft om door te groeien naar kraanmachinist. Je kunt hem/haar dan aanmelden voor het project om in aanmerking te komen voor 65% subsidie op het lesgeld van de opleiding. In dit stappenplan leggen we uit wat je hiervoor moet doen. 

Stap 1:  check de voorwaarden

  • Je bent aangesloten bij SOOB
  • De kandidaat die je op het oog hebt is bij je in dienst of in dienst bij een ander SOOB-bedrijf voor minimaal 32 uur per week. Kandidaat draagt ook daadwerkelijk aan SOOB af.
  • De kandidaat is in het bezit van rijbewijs C
  • De kandidaat is geen BBL-leerling
  • Je bent bereid om de kandidaat na afronding van de opleiding een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden


Stap 2: praktijktest

Om vast te stellen of een kandidaat kraanmachinist over voldoende ruimtelijk inzicht beschikt en een geschikte oog-hand coördinatie beschikt, kun je een korte praktijktest uitvoeren voordat je de kandidaat bij ons aanmeldt. Wij adviseren om de potentiële machinist ook enkele keren te laten 'proefdraaien' en mee te laten kijken op de kraan met een vakbekwaam machinist.
 

Stap 3: kandidaat aanmelden

Je meld je medewerker hier aan. 


Stap 4: testdag

Het is belangrijk om zeker te weten dat jouw kandidaat het in zich heeft om een goede kraanmachinist te worden en of hij of zij de opleiding met succes kan doorlopen. Dat onderzoeken we door de kandidaat een aantal testen te laten doen op het gebied van taal, reactievermogen, concentratievermogen en algemene capaciteiten. De kandidaat ontvangt van ons een uitnodiging de testdag. Daarin staat waar en wanneer hij zich moet melden voor de testdag. Jij en de kandidaat ontvangen bericht over de uitslag van de testdag.
 

Stap 5:  arbeidsvoorwaardengesprek

Is de kandidaat geslaagd voor de testdag? Dan komt de arbeidsovereenkomst ter sprake. Je biedt de kandidaat een arbeidsovereenkomst aan van minimaal 32 uur per week voor onbepaalde tijd als machinist mobiele kraan of machinist mobiele torenkraan. Dit contract gaat in zodra de kandidaat geslaagd is voor de opleiding. Heeft de kandidaat al een contract voor onbepaalde tijd? Dan wordt dit aangepast naar de functie van machinist mobiele kraan of machinist mobiele torenkraan.


Stap 6:  subsidie aanvragen

Nu kun je subsidie aanvragen voor de rijopleiding van de kandidaat. Kijk hier voor een rekenvoorbeeld om te zien hoeveel subsidie je kunt verwachten. Aan de subsidieregeling is een reglement verbonden. Hierin vind je een compleet overzicht van alle voorwaarden van de regeling.

Na de testdag krijg je bericht dat je de benodigde gegevens voor de subsidie-aanvraag kunt uploaden in SOOB Subsidiepunt. Daarna kan de kandidaat starten met de opleiding!


Stap 7:  aanmelden opleiding

Vergeet niet om de kandidaat ook aan te melden bij een gecertificeerde opleider voor het volgen van de theorie- en praktijklessen.


Stap 8:  kandidaat begint aan de opleiding

Na het behalen van het TCVT-certificaat kan deze gemotiveerde kraanmachinist gelijk bij jou aan de slag!

Download hier de brochure