Nieuwe medewerkers vinden is één ding. Maar ze blijven boeien én binden aan het bedrijf is eveneens een kunst. Het is frustrerend om medewerkers binnen te halen, om ze vervolgens weer teleurgesteld te zien vertrekken. Span je in om ze te behouden!
 

Maak gebruik van onze slimme tips specifiek voor de transport en logistiek.


Hoe maak ik een inwerkprogramma?

Je wilt werknemers die je hebt aangenomen natuurlijk ook graag behouden. Je hebt niet alleen veel moeite gedaan om ze voor jouw bedrijf te winnen. Maar het vertrek van werknemers kan ook duur uitpakken. Gemiddeld kost het de werkgever 20% van het jaarsalaris van die werknemer. Vaak stappen nieuwe werknemers op vanwege een slechte introductie. Daarom is het belangrijk om al bij de start een sterke band met ze op te bouwen. Een gedegen inwerktraject is dan essentieel.

Bouwstenen van een succesvolle ‘onboarding’ zijn:
•    Benoem een capabele en inspirerende werknemer tot 'mentor' van de nieuwe werknemer.
•    Bespreek het inwerkprogramma uitvoerig met de directe leidinggevende.
•    Voer gesprekken met collega’s en personen met wie de nieuwe werknemer vaak te maken krijgt.
•    Praat met de OR over het inwerkprogramma.
•    Geef de nieuwe werknemer een rondleiding in het kantoor, de loodsen en langs het wagenpark.

Wil je nog meer ideeën opdoen voor het inwerkprogramma? Download de tipkaart voor het inwerktraject.

​Terug naar het overzicht


Hoe houd je een zij-instromer betrokken bij het bedrijf?

Al te vaak zien we dat zij-instromers, na een gesprek bij een bedrijf, weer uit beeld verdwijnen. Het contact met ze wordt niet onderhouden. Door ze deel te laten nemen aan evenementen op het bedrijf houd je ze betrokken. Zo slaag je er beter in talent vast te houden.

Wat kun je doen om de betrokkenheid van je bestaande en toekomstige medewerkers te bevorderen?

  • Investeer in de loopbaanontwikkeling van je medewerkers. Communiceer ook duidelijk over de mogelijkheden om certificaten te halen en nascholing te volgen. Op het vlak van Leven Lang Ontwikkelen stellen werknemers en werkzoekenden tegenwoordig hogere eisen aan werkgevers. Opleiding en ontwikkeling worden steeds vaker gezien als een secundaire arbeidsvoorwaarde.
  • Houd rekening met de privésituatie van werknemers. Reik bijvoorbeeld mogelijkheden aan om in deeltijd te werken of de werktijden flexibel in te vullen. Zo breng je een betere balans aan tussen werk en privé.
  • Bied werknemers goede voorzieningen en regelingen.
  • Zorg voor een prettige werksfeer.

​Terug naar het overzicht