De sollicitaties komen binnen. Nu is het tijd om interessante kandidaten uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Uit die groep selecteer je de kandidaat of kandidaten die jij geschikt vindt voor de functie.

Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het selecteren van personeel.


Hoe bepaal ik welke kandidaten ik uitnodig?

Zeker bij solliciterende chauffeurs moet je er snel bij zijn. De kans is groot dat een werkzoekende chauffeur ook bij andere bedrijven heeft gesolliciteerd. Als je dan lang wacht met je reactie op de sollicitatiebrief kan je kans voorbij zijn. Neem daarom direct contact op met een interessante sollicitant.
Let bij het lezen van de brieven en cv’s in eerste instantie op de volgende punten:

 • Sluit het cv goed aan op het functieprofiel?
 • Passen de competenties uit het cv bij de functie-eisen?
 • Sluit de kennis, ervaring en opleiding van de kandidaat aan op je wensen?
Heb je alleen een cv ontvangen? Bel dan voor een korte kennismaking waarbij je naar de motivatie van de sollicitant vraag. Je kunt hem of haar ook mailen om een motivatie op te vragen. Nadat je dit hebt gedaan ga verder met de selectie op basis van de volgende vragen: 
 • Ben je zelf enthousiast na het lezen van de brief? 
 • Wat is de motivatie van de kandidaat om te solliciteren?
 • Wat heeft de kandidaat te bieden?
 • Wat zijn de ambities van de kandidaat?

Besluit naar aanleiding van bovenstaande vragen of er genoeg aanknopingspunten zijn om kandidaten uit te nodigen. Stuur de interessante kandidaten vervolgens een uitnodiging voor een eerste gesprek. Stuur de anderen een afwijzing. Laat in ieder geval altijd wat van je horen.
 

​Terug naar het overzicht


Hoe bereid ik een selectiegesprek voor?

Voer je het selectiegesprek samen met meerdere vertegenwoordigers van het bedrijf? Bepaal dan wie de gesprekken leidt. Kijk per kandidaat welke punten uit de sollicitatiebrief en het cv aan de orde moeten komen. En bepaal wie deze punten voor zijn/haar rekening neemt.

Zorg ook voor een goede logistiek. Wie laat de kandidaten binnen? Waar kunnen ze wachten? Wie zorgt voor koffie/thee/water? En wie doet de kandidaten na afloop uitgeleide? De kandidaat is niet de enige die een eerste indruk achterlaat! Ten behoeve van hun privacy is ook het wenselijk dat kandidaten elkaar niet ontmoeten. Houd daarmee rekening in de tijdplanning en de logistiek.

Maak een grove tijdsindeling voor het selectiegesprek: introductie, voorstelrondje, het toelichten van de functie, jouw vragen, de vragen van de kandidaat en de afronding (waaronder het toelichten van de verdere procedure). Geef bij de kandidaat aan hoeveel tijd je hebt ingeruimd voor het gesprek. 

Gebruik een vragenlijst om het gesprek te stroomlijnen. Zo voorkom je dat je onderwerpen mist. Je kunt daarvoor de standaardvragen van de STARR-methode gebruiken. 

​Terug naar het overzicht


Hoe voer ik een selectiegesprek met een zij-instromer?

Meestal zal een zij-instromer eerst nog een gerichte opleiding moeten volgen. Het is belangrijk om het traject dat de zij-instromer daarvoor moet afleggen goed toe te lichten. Hoe lang gaat dat traject duren? Op welke momenten heb je in die opleidingsperiode contact met elkaar? En kan de kandidaat tijdens het traject al gaan werken? Het kan ook wenselijk zijn om een schets te geven van de kosten van het traject. Wie gaat precies wat betalen? Wordt er een studiekostenovereenkomst gesloten?

Juist het bespreken van deze onderwerpen helpt de zij-instromer goede afwegingen te maken. Soms zijn zij-instromers onbekend met de wereld van transport en logistiek. Ze weten dan niet of een functie echt goed bij ze past. Of dat het opleidingstraject haalbaar voor ze is. Je kunt uitval tijdens het traject of een toekomstige mismatch voorkomen door stil te staan bij bovengenoemde onderwerpen.  
  
Hoe je achter de motivatie van een zij-instromer komt, is vaak een kwestie van doorvragen. Stel bijvoorbeeld een vervolgvraag als de kandidaat aangeeft een bepaald beroep ‘wel leuk’ te vinden. Waarom vind je leuk om chauffeur te worden? Wat is het precies dat je zo leuk vindt? Zie je ook minpunten in het beroep van chauffeur? En hoe denk je daarmee om te gaan? Kortom: doorvragen en nog eens doorvragen. Want doorvragen voedt het denkproces bij een kandidaat! Je kunt daarvoor de vragen van de STARR-methode gebruiken.
 
Daarnaast kun je het selectieformulier als hulpmiddel inzetten. Je treft daar een aantal hulpvragen aan die je selectiegesprek diepgang geven. Denk aan vragen als: Als je van rijden houdt, waarom word je dan geen buschauffeur of koerier? Wat weet je al over het vak? Waar zie je tegenop? Uit de antwoorden haal je beslist een berg informatie!

​Terug naar het overzicht


Hoe evalueer ik de selectiegesprekken?

Bouw na elk gesprek met een kandidaat wat tijd in voor een evaluatie. Laat alle leden van de selectiecommissie dan in stilte notities maken.
 • Wat zijn de plussen en minnen van deze kandidaat?
 • In welke mate voldoet de kandidaat aan de profieleisen?
 • Was er een klik?
 • Hoe kwam de kandidaat op mij over?
 • Wat vond ik daarbij positief, wat minder?
 • Past de kandidaat in het team? Of in onze bedrijfscultuur?
Wissel na afloop van alle eerste gesprekken de evaluaties uit. Bepaal samen wie de eindkandidaten worden. Selecteer er minimaal één, maximaal drie. Stuur de kandidaten die afvallen een nette afzegging.

​Terug naar het overzicht


Hoe maak ik de definitieve keuze voor een kandidaat?

Je hebt de gesprekken gevoerd en de referenties gecontroleerd. Het moment is aangebroken om een keuze te maken voor een van de sollicitanten. Vergelijk alle gesprekken met elkaar.
Stel jezelf daarbij de volgende vragen:
 • Wie voldoet het beste aan de eisen?
 • Wie past het beste bij het bedrijf en in het team?
 • Wie is duurzaam inzetbaar in de organisatie, mede gelet op de loopbaanontwikkeling die de sollicitant heeft doorgemaakt?
 • Wie past het beste binnen de financiële mogelijkheden?
 • Met wie verwacht je het beste te kunnen samenwerken?
 • In wie heb je het meeste vertrouwen?  
Leg de antwoorden van alle leden van de selectiecommissie naast elkaar. Bekijk welke sollicitant het beste scoort. Nodig de meest geschikte sollicitant uit voor een arbeidsvoorwaardengesprek. 

Kom je er niet helemaal uit? Laat een kandidaat dan eerst eens een dag(deel) meerijden of meekijken. Zo kan de kandidaat een goed beeld krijgen van de werkzaamheden en van het bedrijf. Daarnaast krijg je als werkgever een beter beeld van de kandidaat en of deze bij het bedrijf en de functie past. 

​Terug naar het overzicht


Hoe meld ik een kandidaat aan voor een zij-instroomtraject?


Wil je gemotiveerde zij-instromers tot vrachtwagenchauffeur laten opleiden? Maak dan gebruik van de subsidieregeling ‘Basiskwalificatie Chauffeur Goederenvervoer’. 
De subsidie bedraag 60% van het lesgeld. Er zijn voorwaarden aan verbonden.
De belangrijkste zijn:
 • De kandidaat is nog niet in dienst bij een SOOB-bedrijf.
 • De kandidaat legt een test af met positief resultaat.
 • De kandidaat betaalt een eigen bijdrage (van maximaal 15% van de subsidiabele kosten).
 • De kandidaat krijgt van jouw bedrijf een baangarantie als chauffeur goederenvervoer vóórdat je de subsidie aanvraagt (1 jaar en minimaal 32 uur, of 2 jaar en minimaal 24 uur).
 • De kandidaat komt binnen 1 maand na afronding van de opleiding bij jouw bedrijf onder contract als chauffeur goederenvervoer.
Check ook de overige voorwaarden in de volledige tekst van de regeling.
Heeft je kandidaat al het rijbewijs C én Code 95? Dan hoeven we hem of haar niet te testen. Meld je kandidaat aan voor de subsidieregeling voor het E- bij C-rijbewijs.

Heeft je kandidaat al het rijbewijs C, maar geen Code 95? Ook hem of haar kun je aanmelden voor de subsidieregeling om het E achter C-rijbewijs te behalen. 

Code 95 valt niet onder de subsidieregeling voor zij-instroom. Er is wel subsidie beschikbaar voor Code 95-opleidingen via SOOB Subsidiepunt.  Check de voorwaarden voordat je deze subsidie aanvraagt.

Heb je een vraag? Neem dan contact op met ons Mobiliteitscentrum: 088-2596106 of mobiliteit@stlwerkt.nl. Wij helpen je graag.

Meld een kandidaat aan voor het zij-instroomtraject

​Terug naar het overzicht


Hoe meld ik een kandidaat aan voor een doorstroomtraject?

Wil je een werknemer (die al bij je in dienst is) laten opleiden tot vrachtwagenchauffeur? Dan kun je 65% subsidie krijgen op het lesgeld. Als werkgever betaal je alle niet-subsidiabele kosten. De werknemer hoeft dus geen eigen bijdrage te betalen. De belangrijkste voorwaarden zijn:  
 • De werknemer is in dienst bij een SOOB-bedrijf.
 • De werknemer moet een test afleggen met positief resultaat.
 • De werknemer heeft een contract voor minimaal 32 uur per week.
 • De werknemer krijgt een contract voor onbepaalde tijd als chauffeur goederenvervoer.
Check ook de overige voorwaarden in de volledige tekst van de regeling.

Heeft de werknemer al rijbewijs C én Code 95? Dan hoeven we hem of haar niet te testen. Meld de medewerker dan aan voor de subsidieregeling voor het E achter C-rijbewijs.

Heeft de werknemer al het rijbewijs C, maar geen Code 95? Ook hem of haar kun je aanmelden voor de subsidieregeling voor het E achter C-rijbewijs.

Code 95 valt niet onder de subsidieregeling voor doorstroom. Er is wel subsidie beschikbaar voor Code 95-opleidingen via SOOB Subsidiepunt.  Check de voorwaarden voordat je deze subsidie aanvraagt. 
Heb je een vraag? Neem dan contact op met ons Mobiliteitscentrum: 088-2596106 of mobiliteit@stlwerkt.nl. Wij helpen je graag.

Meld een kandidaat aan voor het doorstroomtraject

​Terug naar het overzicht