Agrarisch vervoer omvat het transport van verschillende agrarische producten. Zo worden onbewerkte producten als suikerbieten en aardappelen van leveranciers naar fabrieken vervoerd waar de producten worden verwerkt. Naast onbewerkte producten, vallen ook bewerkte producten onder agrarisch transport zoals grondstoffen voor diervoerders en mest.


Bijzonder aan agrarisch vervoer is dat de producten die worden vervoerd en verwerkt uiteindelijk bedoeld zijn om gebruikt te worden door mensen. Kwaliteit staat dan ook voorop in deze tak van transport.

Rijdende Melk Ontvangst (RMO)

Rijdende Melk Ontvangst is een aparte soort agrarisch vervoer. Als RMO chauffeur haal je melk op bij de boeren en breng je dit naar de zuivelfabriek. De melk vervoer je in een tankwagen. Voordat je de melk meeneemt, controleer je de kwaliteit van de melk. Bij RMO zijn er strenge regels voor de kwaliteit en hoe schoon alles moet zijn.

Werken in agrarisch vervoer

De kwalificaties waaraan een chauffeur moet voldoen, verschillen door de aard van het werk. In het RMO wordt veelal gewerkt met tankwagens waardoor een CE rijbewijs van belang is. Daarnaast gaat de RMO zeven dagen per week en 24 uur per dag door. Dit betekent dat er veel flexibiliteit van je wordt gevraagd. Een chauffeur die met onbewerkte producten als suikerbieten en aardappelen werkt, rijdt veelal met een kipper of kiptrailer. Chauffeurs die met melk of bijvoorbeeld mest te maken hebben, zijn vaak in het bezit van aanvullende certificaten als RMO chauffeur en hygiëne.

Seizoensgebonden

In het agrarisch transport kennen we ook seizoensgebonden werk, denk hierbij bijvoorbeeld aan de suikerbietencampagne. Omdat het een intensief proces is om de suikerbieten te verwerken, gebeurt het oogsten vaak in drie tot 4 maanden. Voor chauffeurs die werken tijdens de campagne, is dit een heel drukke periode. 

Welke functies hebben chauffeurs in agrarisch vervoer?

  • Kipperchauffeur
  • Kiptrailerchauffeur
  • Combi chauffeur (wipkar en conventioneel)
  • Chauffeur Walking Floor
  • Trailerchauffeur
  • Tankwagenchauffeur (voor RMO en mestvervoer)
  • Onderlosser