Vrachtwagenchauffeur in vrachtwagen eet appel, agrarisch vervoer

Ben jij de betrouwbare schakel tussen boer en fabriek?

Dan is agrarisch vervoer echt iets voor jou! Heb je ervaring als vrachtwagenchauffeur en ben je klaar voor een nieuwe stap? Of heb jij altijd al een passie voor het chauffeurs vak gehad? Pak nu je kans om agrarisch chauffeur te worden!

Als chauffeur in het agrarisch vervoer ben je een belangrijke schakel tussen de leverancier van voedsel en de klanten. Zijn kwaliteit en hygiënisch werken belangrijk voor jou? Dat komt goed uit, want dat staat in dit werk voorop.

Opleidingssubsidies in de transport en logistiek

Dit vervoer je!

Als agrarisch chauffeur vervoer je behandelde en onbehandelde producten. Onbehandelde producten zijn bijvoorbeeld suikerbieten en aardappelen, die van de boer naar de fabriek gaan. Maar ook melk dat van de boer naar de zuivelfabriek gaat. Dit noemen we ook wel Rijdende Melk Ontvangst (RMO). Behandelde producten zijn bijvoorbeeld mest of grondstoffen voor dierenvoer.

Waar je rijdt als chauffeur

Als vrachtwagenchauffeur in het agrarisch vervoer rijd je dagritten in Nederland. Soms maak je wel zeshonderd kilometer op een dag. Echt kilometers vreten! Ook kun je op internationale ritten rijden, waarbij je een aantal overnachtingen hebt.  Een ding is zeker: je komt op allerlei plekken en geen dag is hetzelfde. Zo sta je ’s morgens aardappelen te laden op een boerenerf om een paar uur later je vracht te lossen op een fabrieksterrein. Wie kan dat nou zeggen?

Werken in agrarisch vervoer

Geertje Korthuis vertelt je hoe haar dag als agrarisch chauffeur eruitziet!

2 minuten en 31 seconden

Jouw werkweek!

Afhankelijk van wat je vervoert en voor welk bedrijf, werk je in principe vijf dagen per week. Bij drukte kan het voorkomen dat je een nacht- of weekenddienst draait. Soms is het werk seizoensgebonden, bijvoorbeeld tijdens de suikerbietencampagne. In zo’n drukke periode kunnen je werktijden variëren. In het RMO gaat het werk zelfs zeven dagen per week, 24 uur per dag door. Allesbehalve een 9 tot 5 baan, maar die zocht je niet. Jouw flexibele instelling komt hier goed van pas! 

Welk rijbewijs je nodig hebt

Dat hangt af van waar je mee rijdt. In het RMO (melk) rijd je vaak met een tankwagen, en heb je meestal een CE-rijbewijs nodig. Wanneer je onbewerkte producten vervoert (suikerbieten, aardappelen) rijd je meestal met een kipper of kiptrailer. Dan is rijbewijs CE nodig. 

Heb je geen C(E) rijbewijs en werk je al in de sector? Geen zorgen, deze kun je alsnog behalen. Wanneer jij SOOB-premie afdraagt, kun je via je werkgever in aanmerking komen voor subsidie. Neem contact op met onze adviseurs voor meer informatie! 

Deze certificaten heb je nodig

Chauffeurs die melk of mest vervoeren, zijn vaak in het bezit van aanvullende certificaten als RMO-chauffeur en hygiëne. Deze kun je behalen via het SOOB-subsidiepunt als je al werkt in de sector en SOOB-premie afdraagt óf als je binnen 4 maanden gaat starten in de sector. 

Welke functies zijn er

In het agrarisch vervoer bestaan de volgende chauffeurs: 

  • Kipper chauffeur 
  • Kiptrailerchauffeur 
  • Combi chauffeur (wipkar en conventioneel) 
  • Chauffeur Walking Floor 
  • Trailerchauffeur 
  • Tankwagenchauffeur (voor RMO en mestvervoer) 
  • Onderlosser 
Werken in de transport en logistiek

Starten als chauffeur agrarisch vervoer?

Check de beschikbare vacatures in onze vacaturebank!
Ga naar de vacaturebank

Veelgestelde vragen

Bekijk hier alle vragen
Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer informatie nodig?

Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Bel: 088 - 2596106

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?