Werken in autotransport

Autotransport is een specifiek soort transport waarin binnen Nederland niet heel veel bedrijven actief zijn. Bij autotransport gaat het om transport van personenauto's, bedrijfswagens en caravans. Het transport vindt veelal plaats tussen de importeur of fabriek naar autodealers, of tussen autodealers onderling.

Specifieke kwalificaties

Omdat er niet heel veel transportbedrijven in Nederland actief zijn in autotransport, werken er relatief weinig chauffeurs in dit type transport. Het werk dat chauffeurs verrichten is vrij bijzonder en vraagt daarom om specifieke kwalificaties. Chauffeurs die werken binnen het autotransport zijn meestal in het bezit van rijbewijs CE omdat er wordt gereden met speciaal uitgeruste opleggers. Specifieke certificaten zijn in principe niet nodig, wel wordt men vaak gevraagd een VOG (Verklaring omtrent Gedrag) te overleggen.  

Een chauffeur in het autotransport heeft vaak een gedegen inwerktraject doorlopen, variërend van een aantal dagen tot een paar weken. Reden hiervoor is dat men de auto's op de wagen moet rijden, maar vervolgens er ook weer af moet rijden wanneer zij bij de klant aankomen. Het op- en afrijden van de wagens is wat dit transport speciaal maakt.

Welke functies hebben chauffeurs binnen autotransport?

  • Trailerchauffeur
  • Combi chauffeur