Werken in distributievervoer

Distributievervoer is een breed begrip, maar vaak wordt hiermee bedoeld het transport van stukgoederen. Toch kunnen we wel enigszins onderscheid maken. Dit omdat we distributie kennen, maar ook fijnmazige distributie. Het verschil tussen beide zit vooral in hetgeen dat je vervoert, wat vaak direct van invloed is op het aantal adressen waar je moet laden en lossen. Onder het transport van stukgoed valt bijvoorbeeld palletwerk (goederen op pallets), rollen papier, bigbags, wit- en bruingoed, maar ook ADR stukgoed en producten die direct besteld en bestemd zijn voor particulieren.

Veel distributiechauffeurs

Omdat distributievervoer in meerdere disciplines van transport voorkomt, zijn er in Nederland dan ook veel chauffeurs werkzaam in dit type transport. Chauffeurs die aan het begin van hun loopbaan staan, starten vaak in de distributie om ervaring op te doen. De meeste reguliere distributie vindt zowel binnen als buiten Nederland plaats. Fijnmazige distributie daarentegen, vindt vooral binnen Nederland plaats en in binnenstedelijk gebied. Chauffeurs die werken in het distributievervoer zijn meestal in het bezit van rijbewijs C of CE. In distributie komen we zowel kleinere wagens zoals bestelbussen en bakwagens tegen, als grotere wagens trailers, LZV's, combi's etc.

Certificaten

De certificaten die je nodig hebt in de distributie zijn afhankelijk van de producten die je vervoert. Wel wordt vaak gevraagd om een VOG te overleggen. Bij het transport van ADR goederen is het van belang dat je ook in het bezit bent van het ADR Basis certificaat. Rijd je met een LZV, dan is ook hier een specifiek certificaat voor nodig namelijk: het LZV certificaat. 

Welke functies hebben chauffeurs in distributievervoer?

  • Bakwagenchauffeur
  • Koerier
  • Trailerchauffeur
  • Combi chauffeur (wipkar en conventioneel)
  • LZV-chauffeur