Werken in kiepautotransport

Kiepautotransport vormt een belangrijk onderdeel van transport binnen Nederland. Van al het transport in Nederland, wordt namelijk een kwart met kiepauto's vervoerd. De meeste transportbedrijven zijn actief in de grond-, water- en wegenbouw. Chauffeurs rijden dan met  zand, grond, asfalt, grind en puin. Hiernaast komt het kiepautotransport ook veel voor binnen het agrarisch transport. Denk hierbij aan het transport van grondstoffen als suikerbieten, maar ook aan het transport van klei voor steenfabrieken.

Grond-, weg- en waterbouw

Omdat het kiepautotransport in Nederland veel voorkomt, zijn er ook redelijk veel chauffeurs in actief. Chauffeurs die in de grond-, water- en wegenbouw (GWW) actief zijn, werken vaak onregelmatig. Denk bijvoorbeeld aan werkzaamheden aan de weg in Nederland. Dit gebeurt veelal 's nachts. Natuurlijk vindt een deel van de werkzaamheden ook overdag plaats, denk dan aan het werk op of rond bouwplaatsen. Naast de GWW zijn chauffeurs ook werkzaam in agrarisch transport, werkzaamheden voor de bietencampagne zijn seizoensgebonden, maar het transport van grind en klei gaat vaak het hele jaar door.

Certificaten

Chauffeurs in het kiepautotransport zijn in het bezit van rijbewijs C en/of CE. Qua aanvullende certificaten zijn chauffeurs vaak in het bezit van het VCA Certificaat. Dit vooral in verband met werkzaamheden op en rond bouwplaatsen. De afstanden die chauffeurs in deze tak van transport afleggen zijn vaak beperkt in vergelijking met andere takken van transport.

Welke functies hebben chauffeurs in kiepautotransport?

  • Kipperchauffeur
  • Kiptrailerchauffeur
  • Combi chauffeur (wipkar en conventioneel)
  • Chauffeur Walking Floor
  • (Semi-)diepladerchauffeur