Werken in levensmiddelendistributie

Levensmiddelendistributie vormt een belangrijk onderdeel van transport in Nederland. Dit zowel voor Nederland zelf, als voor export naar het buitenland. Bij het transport van levensmiddelen gaat het om producten die bestemd zijn voor het gebruik van de consument. Denk hierbij aan koel- en vriestransport, maar ook aan frisdranken en het droge assortiment in winkels. Typerend aan het transport van levensmiddelen is dat hygiëne en kwaliteit erg belangrijk zijn. Zowel voor de leverancier als voor de transporteur en de eindgebruiker (consument).

Winkeldistributie

Wanneer men spreekt over werken in de levensmiddelendistributie wordt vaak de link gelegd met winkeldistributie of supermarktdistributie. Op zich is dit geen vreemde gedachte omdat veel goederen in de eerste plaats bestemd zijn voor de Nederlandse consument en zij deze producten aanschaft in winkels en supermarkten. Deze specifieke vormen van transport vallen dan ook zeker onder het transport van levensmiddelen.

Daarnaast is er ook het transport tussen distributiecentra. Chauffeurs die dit werk verzorgen pendelen tussen de fabrieken of warehouses waar de goederen opslagen worden. Een andere belangrijke vorm van levensmiddelendistributie zien we terug in de export naar het buitenland. Nederland is binnen Europa namelijk een belangrijke schakel in de export van bijvoorbeeld groente, fruit en vlees. Ook dit internationale transport valt onder levensmiddelendistributie. 

Welke functie hebben chauffeurs in levensmiddelendistributie?

  • Bakwagenchauffeur
  • Trailerchauffeur
  • Combi chauffeur (wipkar en conventioneel)