Werken in winkeldistributie

Winkeldistributie vormt een belangrijk onderdeel van transport in Nederland. Het betreft het transport van goederen voor groothandels, horeca, winkels en supermarkten. De producten worden vervoerd op pallets, rolcontainers en soms in dozen. Goederen als groente, fruit, vlees, gevogelte etc. worden geconditioneerd vervoerd. Dit in verband met hygiëne en het waarborgen van de kwaliteit. Producten die niet afhankelijk zijn van temperatuur worden regulier vervoerd. 

Veel klantcontact

Chauffeurs die werken in de winkeldistributie hebben een dynamische baan met veel klantcontact. Er wordt veelvuldig gereden in binnenstedelijk gebied. Het is iets dat absoluut zorgt voor een hogere moeilijkheidsgraad. Daarentegen is het niet zo dat alle chauffeurs in de winkeldistributie hetzelfde werk doen. Chauffeurs die bijvoorbeeld distributiecentra bevoorraden, komen niet of nauwelijks aanraking met winkels of supermarkten. Ook horecadistributie wordt vaak gezien als onderdeel van winkeldistributie. Deze vorm van distributie is bijzonder, omdat je alleen bij horecagelegenheden lost en dit vaak tot in het restaurant of de keuken.

Hulpmiddelen

Werken in de winkeldistributie wordt door veel chauffeurs als pittig gezien, maar dit beeld is niet altijd correct. Er zijn verschilllende  hulpmiddelen bij het laden, iets wat het werk makkelijker maakt. Chauffeurs die werken binnen deze tak van transport, zijn meestal in het bezit van rijbewijs C en/of CE. Wanneer je met gekoelde producten werkt kan het certificaat geconditioneerd vervoer nodig zijn. Met de komst van grote winkelketens vindt winkeldistributie niet alleen meer in Nederland plaats, maar ook daarbuiten.

Welke functies hebben chauffeurs in winkeldistributie?

  • Bakwagenchauffeur
  • Trailerchauffeur
  • Combi chauffeur (wipkar en conventioneel)
  • LZV-chauffeur