Stap 1:  Kom ik in aanmerking?

  • Het bedrijf waar je werkt is aangesloten bij SOOB
  • Je bent in dienst van het bedrijf en werkt minimaal 32 uur
  • Je draagt ook SOOB af
  • Je bent in het bezit van een rijbewijs C
  • Je bent geen BBL-leerling
  • Je bent bereid na afronding van de opleiding een contract voor onbepaalde tijd aan te gaan


Stap 2: Praktijktest

Om vast te stellen of je over voldoende ruimtelijk inzicht beschikt en over een geschikte oog-hand coördinatie beschikt, kan je werkgever een korte praktijktest uitvoeren voordat hij je aanmeldt om kraanmachinist te worden. Ook enkele keren meedraaien met een vakbekwaam machinist kan een onderdeel zijn van de praktijktest.
 

Stap 3: Je wordt aangemeld door jouw werkgever


Stap 4: Testdag

Het is belangrijk om zeker te weten dat jij hebt wat er nodig is om een goede kraanmachinist te worden en of je de opleiding goed kunt afronden. Dat onderzoeken we door jou een aantal testen te laten doen op het gebied van taal, reactievermogen, concentratievermogen en algemene capaciteiten. Je ontvangt van ons een uitnodiging voor de testdag. Daarin staat waar en wanneer jij je moet melden voor de testdag. Jij en je werkgever ontvangen bericht over de uitslag van de testdag.
 

Stap 5:  Arbeidsvoorwaardengesprek

Ben je geslaagd voor de testdag? Dan komt de arbeidsovereenkomst ter sprake. Je werkgever biedt je  een arbeidsovereenkomst aan van minimaal 32 uur per week voor onbepaalde tijd als machinist mobiele kraan of machinist mobiele torenkraan. Dit contract gaat in zodra je geslaagd bent voor de opleiding. Heb je al een contract voor onbepaalde tijd? Dan wordt dit aangepast naar de functie van machinist mobiele kraan of machinist mobiele torenkraan.
 

Stap 6:  Aanmelden opleiding

Je werkgever is verantwoordelijk om jou ook aan te melden bij een gecertificeerde opleider voor het volgen van de theorie- en praktijklessen.
 

Stap 7:  Beginnen met de opleiding

Na het behalen van het TCVT-certificaat kan je gelijk aan de slag!