Stel, je kent in je netwerk iemand die uitgekeken is op zijn baan of werkloos is. Je verwacht dat hij geschikt is voor het beroep van vrachtwagenchauffeur. Degene is bereid om zich om te laten scholen. Met een aantrekkelijke subsidie van 50% op het lesgeld kun jij deze kandidaat opleiden. In dit stappenplan leggen we uit wat je hiervoor moet doen. 


1.    Meld je kandidaat aan 

Je meld de kandidaat hier aan.


2.    Testdag

Het is belangrijk om zeker te weten dat jouw kandidaat het in zich heeft om een goede chauffeur te worden. Dat onderzoeken we door de kandidaat een aantal testen te laten doen op het gebied van taal, reactievermogen, concentratievermogen, algemene capaciteiten en rijvaardigheid. De kandidaat ontvangt van ons een uitnodiging de testdag. Daarin staat waar en wanneer hij zich moet melden voor de testdag. Jij en de kandidaat ontvangen bericht over de uitslag van de testdag.  Je kunt een negatieve testuitslag naast je neerleggen. Je ontvangt de subsidie dan pas nadat de kandidaat geslaagd is voor de opleiding. Hier lees je hoe het werkt.


3.    Arbeidsvoorwaardengesprek en baangarantie

Is de kandidaat geslaagd voor de testdag? Bespreek dan tegen welke arbeidsvoorwaarden hij bij jou aan de slag gaat als chauffeur goederenvervoer. Denk er ook aan om de baangarantieverklaring in te vullen en samen met de kandidaat te ondertekenen. Hierin leg je vast dat de kandidaat voor minimaal 1 jaar en minimaal 32 uur per week bij jou in dienst treedt als chauffeur goederen vervoer onder de condities van de subsidieregeling. 

Heeft de kandidaat op dit moment geen werk? Dan kun je overwegen om hem tijdens de opleiding in dienst te nemen als logistiek medewerker of bijrijder. Dan leert hij jouw bedrijf kennen en kun je hem na de opleiding direct inzetten als chauffeur. 


4. Studiekosten

Bespreek ook de betaling van de studiekosten. Voor deze regeling geldt een maximale eigen bijdrage van de kandidaat van 15% over het lesgeld. Je kunt de terugbetaling ervan vastleggen in een studiekostenovereenkomst. Eventueel kun je daar ook de betaling of vergoeding van bijkomende kosten zoals examengeld, medische keuring, etc, in opnemen. Deze kosten vallen nl. niet onder de subsidieregeling. Klik hier voor de toelichting op de studiekostenovereenkomst.  Je kunt de verdeling van de kosten vastleggen in een overzicht.


5.    Subsidie aanvragen

Nu kun je subsidie aanvragen voor de opleiding. Dat doe je via SOOB Subsidiepunt. Aan de subsidieregeling is een reglement verbonden. Hierin vind je een compleet overzicht van alle voorwaarden van de regeling.


6.    Aanmelden opleiding

Vergeet niet om de kandidaat ook aan te melden bij een gecertificeerde opleider voor het volgen van de theorie- en praktijklessen.


7.    Kandidaat begint aan de opleiding

Na het behalen van het diploma kan deze gemotiveerde chauffeur gelijk bij jou aan de slag!