Stel, je kent in je netwerk iemand die uitgekeken is op zijn baan of werkloos is. Je verwacht dat hij geschikt is voor het beroep van vrachtwagenchauffeur. Degene is bereid om zich om te laten scholen. Met een aantrekkelijke subsidie van 60% op het lesgeld kun jij deze kandidaat opleiden. In dit stappenplan leggen we uit wat je hiervoor moet doen. 


1.    Meld je kandidaat aan 

Je meldt de kandidaat hier aan. Meteen na de aanmelding krijgt de kandidaat een bevestigingsmail dat hij/zij door het bedrijf is aangemeld. De kandidaat krijgt hierbij een werknemersverklaring toegestuurd die zij digitaal dienen te tekenen.


2.    Testdag

Het is belangrijk om zeker te weten dat jouw kandidaat het in zich heeft om een goede chauffeur te worden. Dat onderzoeken we door de kandidaat een aantal testen te laten doen op het gebied van taal, reactievermogen, concentratievermogen, algemene capaciteiten en rijvaardigheid. De kandidaat ontvangt van ons een uitnodiging van de testdag en de werkgever krijgt daar een bevestiging van. Daarin staat waar en wanneer de kandidaat zich moet melden voor de testdag. Na afloop van de testdag ontvangen de kandidaat en jij bericht over de uitslag van de testdag. 
 
Je kunt een negatieve testuitslag naast je neerleggen.  Let wel, wanneer de kandidaat de opleiding of de baangarantie niet voltooid, kan de subsidie teruggevorderd worden.
 
Kandidaten met C-rijbewijs en code 95 worden vrijgesteld van de testdag.


3.    Arbeidsvoorwaardengesprek

Is de kandidaat geslaagd voor de testdag? Bespreek dan tegen welke arbeidsvoorwaarden hij of zij bij jou aan de slag gaat als chauffeur goederenvervoer.

Heeft de kandidaat op dit moment geen werk? Dan kun je overwegen om hem tijdens de opleiding in dienst te nemen als logistiek medewerker of bijrijder. Dan leert hij of zij jouw bedrijf kennen en kun je hem na de opleiding direct inzetten als chauffeur. 


4. Studiekosten

Bespreek ook de betaling van de studiekosten. Voor een voorbeeldoverzicht van alle kosten kun je hier terecht.
Voor deze regeling geldt een maximale eigen bijdrage van de kandidaat van 15% over het lesgeld. Je kunt de terugbetaling ervan vastleggen in een studiekostenovereenkomst. Klik hier voor de toelichting op de studiekostenovereenkomst. 
Eventueel kun je daar ook de betaling of vergoeding van bijkomende kosten zoals examengeld, medische keuring etc., in opnemen. Deze kosten vallen nl. niet onder de subsidieregeling. Je kunt de verdeling van de kosten vastleggen in een overzicht.


5.    ID-nummer

Na de testdag worden de werkgeversverklaring en baangarantieverklaring per mail verstuurd.
 
In de werkgeversverklaring leg je onder andere vast dat je als werkgever gebruik wilt maken van de subsidie en je akkoord gaat met de bijbehorende subsidievoorwaarden.
 
In de baangarantie leg je vast dat de kandidaat voor minimaal 1 jaar en minimaal 32 uur per week of minimaal 2 jaar en minimaal 24 uur per week bij jou in dienst treedt als chauffeur goederenvervoer onder de condities van de subsidieregeling.
 
Nadat je deze documenten hebt ondertekend wordt de baangarantieverklaring ter controle verstuurd naar de kandidaat. De kandidaat dient de baangarantieverklaring te ondertekenen bij akkoord. Wanneer de baangarantie en werkgeversverklaring volledig zijn ondertekend, verstrekken wij het ID-nummer.


6.    Subsidie aanvragen

Met het ID-nummer kun je subsidie aanvragen voor de rijopleiding van de kandidaat. Aan de subsidieregeling is een reglement verbonden. Hierin vind je een compleet overzicht van alle voorwaarden van de regeling.

Vergeet niet om de kandidaat ook aan te melden bij een gecertificeerde opleider voor het volgen van de theorie- en praktijklessen.


7.    Kandidaat begint aan de opleiding

Na het behalen van het diploma start de baangarantie en kan deze gemotiveerde chauffeur gelijk bij jou aan de slag!