Vrachtwagenchauffeur is een krapteberoep. Om de komende jaren te zorgen voor voldoende nieuwe chauffeurs, leidt de sector nieuwe mensen op. SOOB (het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de sector) stelt hiervoor aantrekkelijke subsidies beschikbaar.  De subsidie voor het opleiden van zij-instromers bedraagt 60%. 

De voordelen op een rij:
  • Geen wervings- en selectiekosten
  • Hoge subsidie
  • Goed opgeleide en gemotiveerde chauffeurs
Wil je ook van deze regeling profiteren? In dit stappenplan staat hoe het werkt.


1. Heb je vacatures? 

Meld ze dan bij ons aan. Via de campagne Ikwordvrachtwagenchauffeur.nl werven wij potentiële kandidaten en stellen deze  aan je voor. De kandidaten zijn zorgvuldig getoetst op motivatie en getest op zijn/haar capaciteiten om chauffeur te worden. Je voert zelf de sollicitatiegesprekken en neemt geschikte kandidaten aan.


2. Arbeidscontract en baangarantie 

Heb je overeenstemming met de kandidaat? Samen ondertekenen jullie vooraf een baangarantieverklaring. Hiermee leg je vast dat je de kandidaat, na afloop van de opleiding, een arbeidsovereenkomst van minimaal een jaar geeft voor ten minste 32 uur per week. Binnen 4 weken na afloop van de opleiding gaat de arbeidsovereenkomst in. In de baangarantieverklaring staat ook wie welke kosten betaalt. Je kunt van de kandidaat een eigen bijdrage vragen van maximaal 15% van het lesgeld. De overige 35% betaal jij als werkgever. 


3. Studiekostenregeling

Voor de eventuele bijkomende kosten kun je een studiekostenregeling afspreken. Daarbij kun je denken aan examengeld, medische keuring en lesmaterialen. Deze kosten vallen buiten de subsidieregeling. Meer informatie.


4. Subsidie aanvragen

Nu kun je subsidie aanvragen voor de rijopleiding van de kandidaat. Je kunt ook je opleider vragen om de subsidie-aanvraag namens jou te verzorgen. Na de testdag krijg je bericht dat je de benodigde gegevens kunt uploaden in SOOB Subsidiepunt. De kandidaat kan niet aan de opleiding beginnen voordat deze gegevens zijn aangeleverd. Hier lees je hoe dit werkt.

Aan de subsidieregeling is een reglement verbonden. Hierin vind je een compleet overzicht van alle voorwaarden van de regeling. Meer informatie vind je ook op SOOB Subsidiepunt.


5. Aanmelden opleiding

Vergeet niet om de kandidaat ook aan te melden bij een gecertificeerde opleider voor het volgen van de theorie- en praktijklessen.


6. Kandidaat  begint aan de opleiding

Na het behalen van het diploma kan deze gemotiveerde chauffeur gelijk bij jou aan de slag!

Heb je vragen? Neem dan contact op met ons Mobiliteitscentrum via mobiliteit@stlwerkt.nl of 088-2596106.