Kenny bemiddelt vakbekwame mensen in transport en logistiek en zij-instromers die graag chauffeur willen worden. Daarnaast houdt Kenny zich ook bezig met het blussen van brandjes en noodzakelijk speurwerk.

Maandag: teamvergadering

‘Zoals gewoonlijk vergaderen we iedere maandagochtend met het hele team. Alle collega’s met een specialisatie doen verslag en we bespreken hoe we de komende week gaan aanpakken. Daarna een overleg met mijn collega Joëlle van Buuren. Samen nemen we de regio Noord-Oost voor onze rekening, het gebied boven de lijn Lelystad-Utrecht-Arnhem. Ook onderhouden we contact met landelijke key-accounts als Peter Appel, Ploeger Logistics en Dasko.
 
Zij-instromers en chauffeurs reageren vaak in het weekend en de mailbox zit dan ook bomvol. Waar nodig bied ik vanmiddag hulp. Ik heb nu 26 zij-instromers onder mijn hoede, waarvan er 20 in gesprek zijn met een werkgever. Dat waren er een paar maanden geleden nog 56. Daarnaast zijn er in mijn regio dik 200 werkzoekende chauffeurs. Ook voor hen doe ik mijn best, maar er is veel mismatch in dit gebied. Regelmatig heb ik bijvoorbeeld een geschikte chauffeur voor een vacature, maar dan ketst de match af op de woon-werkafstand. Dat gebeurt helaas te vaak.

Vanavond voetbaltraining. Ik speel bij Zuidland, in de buurt van Spijkenisse en train drie keer in de week. Op zaterdag spelen we een wedstrijd.


Dinsdag: speurwerk

Veel contactpersonen bij bedrijven zijn op maandag lastig te bereiken. Vandaag zijn zíj aan de beurt. Er zijn allerlei vragen binnengekomen, onder meer over de zij-instroomsubsidie, hoe de aanmeldingsprocedure bij een rijopleider verloopt, over een kandidaat waarmee het klikte maar die net niet door de test is gekomen. Sommige kwesties vereisen het nodige speurwerk, want ik weet ook niet alles.

Het eind van het zij-instroomproject is in zicht en er kunnen geen nieuwe kandidaten meer worden aangemeld. Jammer, want vooral de maatwerkbijeenkomsten die we voor de bedrijven organiseerden vond ik erg leuk. Iedereen was altijd tevreden en dat geeft een goed gevoel. We gaan dit jaar 2.500 zij-instromers aan werk helpen, waarvan zo’n 250 in mijn gebied, maar alle onderzoeken wijzen uit dat het chauffeurstekort daarmee niet is opgelost. Van transportbedrijven hoor ik hetzelfde, dus misschien komt er een vervolg.


Woensdag: op bezoek bij Peter Appel

In alle vroegte vertrek ik vanuit Rotterdam naar het West-Friese Middenmeer. Daar staat het hoofdkantoor van Peter Appel Transport. Een mooie rit, vooral het laatste stuk. Ik kan echt genieten van de weidsheid van het Noord-Hollandse landschap. Peter Appel heeft meer dan 70 zij-instromers aangenomen. Ik ben benieuwd hoe het met ze gaat. Over het algemeen gaat het goed met de kandidaten. Een zij-instromer heeft het toch niet naar zijn zin. Ik ga iets anders voor hem zoeken.
 

Donderdag: samenwerking met andere specialisten

Vandaag regio-overleg in Zwolle met alle binnen- en buitendienstadviseurs van het Sectorinstituut in de regio Noord-Oost. Belangrijkste onderwerp is de interne samenwerking en hoe we die verder kunnen verbeteren. We hebben nogal wat specialisten op gebieden als BBL, verzuim en arbeidsmarkt (zoals ik) en iedereen is gefocust op zijn eigen specialisme. Door een nauwere samenwerking kunnen we werkgevers en werknemers beter van dienst zijn.


Vrijdag: rondje bellen

Op de agenda staat alles waaraan ik deze week niet ben toegekomen. Eerst een rondje bellen langs zij-instromers en chauffeurs die ik niet te pakken kon krijgen. Ons streven is iedereen een keer per twee weken te spreken. Daarna volgen de werkgevers. Er zijn verschillende zij-instromers getest en samen nemen we de scores door. 

Verder heeft matchen vandaag prioriteit. We willen zoveel mogelijk werkzoekenden plaatsen bij werkgevers. Een bedrijf in Drachten vraagt een chauffeur voor internationaal koeltransport en ik heb er een! Hij rijdt al jaren in de winkeldistributie en wil iets anders, liefst naar het buitenland en lange ritten maken. Na een paar telefoontjes lukt het om een afspraak tussen beiden te regelen. Ik weet zeker dat het gaat klikken en ben benieuwd wat ik volgende week te horen krijg! Nu eerst met mijn vriendin een filmpje pakken en van het weekend genieten.