Merijn Witte (26) is de duizendpoot van ons Mobiliteitscentrum.
Hij staat klaar voor vervoerders, chauffeurs en zij-instromers in Zuid Nederland, houdt zich bezig met duurzame inzetbaarheid en beheert sinds kort het Werkgeversloket Participatiewet. ‘Ik kan een bijdrage leveren aan het (werk)geluk van mensen. Daar krijg je vanzelf energie van.’
 

Maandag: zij-instroom 2.0

Tijdens de traditionele maandagochtendvergadering staat het vervolg van het zij-instroomproject op de agenda. Er komt nieuwe subsidie beschikbaar om kandidaten op te leiden tot chauffeur. Samen met twee collega’s heb ik Noord-Brabant en Limburg onder mijn hoede en we treffen nu alvast voorbereidingen voor het project van volgend jaar.
 
’s Middags neem ik de sollicitaties van vakbekwame chauffeurs door. Sinds onze vacatures ook worden geplaatst op Indeed, zien we de reacties toenemen. Ik check de cv’s, bel kandidaten na, geef vaak nog wat sollicitatietips en zet de mails door naar de werkgevers.
 

Dinsdag: Werkgeversloket Participatiewet

Vandaag heb ik de hele dag geblokt voor het Werkgeversloket Participatiewet. Samen met mijn collega van de afdeling Functiewaardering geef ik voorlichting aan werkgevers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt willen aannemen. Inmiddels heb ik aardig wat kennis opgebouwd over de regelingen en subsidies, maar er is de laatste tijd weer zoveel veranderd dat ik me nodig moet inlezen.
 
’s Middags werk ik aan de webpagina van het Werkgeversloket. Die staat nu twee maanden online. We willen vooral graag werkgevers aan het woord laten over hun ervaringen met deze doelgroep. Als ik naar huis vertrek, heb ik rode oren van het bellen, een voorlopige toezegging binnen en een paar gouden tips van een buitendienstcollega van het Sectorinstituut.
 

Woensdag: mogelijkheden voor mensen met arbeidsbeperking

Vanochtend overleg met collega Erik. Hij weet alles van bijvoorbeeld loonschalen, toepassing van de cao en functiedifferentiatie. Als een functie te zwaar is voor een kandidaat met een arbeidsbeperking, kan Erik precies vertellen wat je dan moet doen als werkgever. We bespreken hoe we het Werkgeversloket gaan inrichten, de bedrijven adviseren en de samenwerking uitbouwen met UWV en het Werkgeversservicepunt.
 
Na de lunch schrijf ik werkzoekenden in voor het Mobiliteitscentrum. We bellen altijd iedere chauffeur na die zich aanmeldt, houden een intakegesprek en kijken hoe we kunnen helpen. Als staartje bel ik nog een paar werkgevers uit mijn regio die vacatures hebben geplaatst. Het zijn weer leuke, levendige gesprekken. Ik heb het echt getroffen met deze actieve regio.
 

Donderdag: DRIVE in Nunspeet

Met collega Sandra geef ik vandaag een workshop duurzame inzetbaarheid bij NE DistriService. We hebben vandaag zo’n twintig deelnemers, chauffeurs en logistiek medewerkers. Na een wat moeizaam begin komt de groep op stoom. Stellingen over bijvoorbeeld werktevredenheid, werkomstandigheden, pensioen of veiligheid leveren boeiende discussies en nieuwe inzichten op, zowel positief als negatief. Sandra en ik wisselen elkaar af en samen maken we voor de directie van het bedrijf een geanonimiseerd verslag. De informatie moet een goede basis voor veranderingen bieden. Aan het eind worden we uitgebreid bedankt door de deelnemers. Wow, dat geeft een goed gevoel. Dit is toch wel het allerleukste van mijn werk, besef ik.
 

Vrijdag: één op één begeleiding

De laatste dag van de week is het altijd wat rustiger op het Mobiliteitscentrum en dat geeft mij de gelegenheid om een groot aantal zij-instromers na te bellen in mijn regio. Wij geloven in een één op één begeleiding van mensen die een carrièreswitch maken naar een andere sector. Het verandert echt iemands leven en niet iedere overstap verloopt zonder slag of stoot, al was het maar omdat ook het gezin er in mee moet gaan en dromen niet altijd uitkomen. Het zijn niet allemaal vrolijke verhalen, al zijn de meesten ronduit positief. Veel zij-instromers zijn zo dankbaar dat ze deze kans hebben gekregen, dat je er stil van wordt. Dan is het puur genieten.
 
Het was me het weekje wel weer. Onlangs heb ik met mijn partner een oud huis gekocht, dus ’s avonds na het werk ben ik ook nog aan het klussen geweest. Gelukkig zitten we nu in de afwerkfase. Over twee weken moet alles klaar zijn, dus nog even de schouders eronder, ook dit weekend.