Duurzame inzetbaarheid is het paraplubegrip waaronder ook fysieke arbeid een belangrijke plaats heeft gekregen. Hoe gaan jouw medewerkers op een gezonde manier hun werkbare jaren invullen? En niet geheel onbelangrijk ook daarna! Dat heeft alles te maken met de balans tussen fysieke belasting en fysieke belastbaarheid.

Je wilt een bedrijf zijn, waarin je werknemers zo goed en gezond mogelijk werken. Een niet te hoge lichamelijke belasting is daarbij belangrijk. Onderzoek daarom of de belasting van je personeel niet leidt tot overbelasting.  Binnen het Sectorinstituut werken we met de volgende drie stappen:

1. Bewustwording

2. Aan de slag

3. Volhouden
 

1. Bewustwording

Hoe krijg je boven water hoe het gesteld is met de fysieke inspanningen die je werknemers moeten leveren, en waar vindt je de juiste informatie voor de sector? Wie binnen mijn bedrijf kan mij daarbij helpen? Zijn er hulpmiddelen die binnen mijn bedrijf toepasbaar zijn? En hoe krijg ik die bewustwording bij mijn leidinggevenden?

Gelukkig heeft het Sectorinstituut op deze website aardig wat middelen om jouw vragen in de bewustwordingsfase te beantwoorden. Globaal genomen geeft de RI&E je al enig zicht op de mate van fysieke belasting. Een eerste graadmeter dus.
Wil je meer verdieping in de fysieke belasting van je medewerkers? Dan is de door TNO ontwikkelde tool een goed instrument. Je krijgt een duidelijk beeld van lichamelijke belasting bij diverse functies en taken binnen jouw bedrijf. Je leert ook welke zaken de zwaarte van het werk beïnvloeden. En je krijgt adviezen om de situatie te verbeteren. Pas je direct alle tips toe? Dan voldoe je op dit vlak direct aan de Arbowet.
We helpen je graag met ons aanbod:   

2. Aan de slag

Ik weet dat fysieke belasting een issue is binnen mijn bedrijf, maar wat kan ik eraan doen? Ik heb de RI&E wel gedaan, maar wat nu? Ik zou wel graag wat handige tips hebben om uit te kunnen delen! Is een training fysieke belasting een goed middel in mijn bedrijf? Tijd om aan de slag te gaan met antwoorden op vragen die je in deze fase hebt!

Binnen het Sectorinstituut proberen we binnen alle disciplines van preventie steeds als eerste aandacht te geven aan bronaanpak. Is er technisch of organisatorisch een oplossing voor de lichamelijke (over)belasting? Daar komt ook ergonomie om de hoek kijken. Ja, dat vergt vaak wel een investering, maar verdient zich later terug.
Is bronaanpak niet mogelijk of nog niet mogelijk door nieuw- of verbouwplannen? Dan kunnen wij helpen met workshops, trainingen en toolboxen.
We helpen je graag met ons aanbod: Alle workshops en trainingen zijn aantrekkelijk geprijsd. In sommige gevallen zijn ze zelfs kosteloos door de SOOB-subsidie.
 

3. Volhouden

We hebben al wat gedaan op het gebied van fysieke belasting maar het ebt weer weg, wat nu? Hoe krijg ik het nu in de genen van mijn medewerkers en leidinggevenden? Mijn preventiemedewerker heeft geen tijd om er telkens maar achteraan te zitten maar voelt zich wel verantwoordelijk, hoe kunnen jullie hem en mij helpen? Ik weet dat herhaling het toverwoord is om bewustzijn te bereiken, maar hoe biedt ik het aan?

Je bent in de moeilijkste fase aanbeland. Je hebt al veel gedaan om het bewustzijn te prikkelen en diverse acties zijn er geweest. Hoe maak je aandacht voor fysieke belasting nu een natuurlijk onderdeel van de dagelijkse gang van zaken? De bedrijven die deze fase weten te behouden zijn trots op hun resultaat en aantrekkelijk als werkgever. De groei naar deze fase vergt tijd en veel herhaling in verschillende uitingsvormen.

We helpen je graag met ons aanbod: