Inspectie gehad? RI&E nog actueel?

Het begint al vaak met de reden om je wel of niet aan te melden voor de workshop. Een aantal deelnemers aan de eerste workshop van 2017 was bijvoorbeeld bezocht door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT vroeg de deelnemers hoe zij veilig en gezond werken garanderen. Ook een uitzendbureau stelde deze vraag aan één van de deelnemers. Als uitzendbureau had zij medewerkers gedetacheerd bij de workshopdeelnemer. Ook ISZW vraagt met regelmaat of de RI&E actueel is. Reden genoeg om met een RI&E aan de slag te gaan. 


Maar wat is dan precies een RI&E? 

Eigenlijk is het niks meer of minder dan het op papier zetten van mogelijke bedrijfsrisico’s en wat je eraan doet om deze risico’s te beperken. Dat gaat van maatregelen tot communicatie en instructie. Een RI&E laat je nadenken over de manier waarop je omgaat met bijvoorbeeld uitzendkrachten, jonge medewerkers en zwangere vrouwen. Je maakt hierin beleid. Of over hoe je omgaat met het voorkomen van uitval door werkdruk? En dat alles zet je op papier. We leggen je dit haarfijn uit en maken ook de koppeling met de Arbo-wetgeving.


Vraag het na bij je klanten

Wist je trouwens dat je ook risico’s in kaart moet brengen bij je klanten? Denk maar aan chauffeurs die moeten laden en lossen bij je klanten. Wat heeft jouw klant daaraan gedaan zodat jouw chauffeur dat veilig kan doen? Klinkt misschien vreemd, maar je staat in je recht om dit bij je klant uit te vragen. Sterker nog; wij zijn ervan overtuigd dat je je hierdoor juist professioneel neerzet bij je klant. 


De workshop is een mooie stok achter de deur

We horen vaak tijdens onze RI&E workshops dat de workshop een mooie stok achter de deur is. Dat is juist een reden waarom we deze workshop structureel organiseren. Om je te helpen bij het opstellen van de RI&E en een Plan van aanpak. Om het optimale uit de workshop te halen, vul je vóór de workshop voor een groot deel al jouw RI&E digitaal in. Wij zetten deze voor je klaar in de RI&E tool. Kom je daar niet uit? Tijdens de workshop is er tijd genoeg om je vragen te stellen. Het leuke is dat je workshopcollega’s graag met je meedenken vanuit hun eigen praktijk. Zo help je elkaar. 


Ik moet zoveel!

Het klopt dat het opstellen van je RI&E en bijhorend Plan van aanpak niet 1,2,3 staat. Wij zorgen er in elk geval voor dat je een RI&E krijgt die op jouw werksituatie is afgestemd. Dus geen nutteloze vragen. Daarnaast krijg je hulp om prioriteiten te stellen in de Plan van aanpak. Je kunt en hoeft niet alles tegelijk op te pakken. Gelukkig!


Wist je dat?

  1. Je in jouw RI&E ook beschrijft wat een aangestelde vertrouwenspersoon en preventiemedewerker doet om veilig en gezond werken te borgen?
  2. Voorlichting aan en training van medewerkers ook in de RI&E staat? Dat dit hoort bij een goed beleid op het gebied van veilig en gezond werken?
  3. Je jouw branche RI&E niet hoeft te laten toetsen als je minder dan 25 medewerkers hebt? Heb je meer dan 25 mensen in dienst, dan is een toetsing verplicht. Deze toetsing doen wij graag voor je tegen een sterk gereduceerd tarief. 
  4. De RI&E je heel handige tipkaarten biedt om je Plan van aanpak goed uit te voeren? Dat krijg je er kosteloos bij van ons.


Aanmelden

Meld je hier aan voor een workshop. 

We bieden je deze workshop geheel kosteloos aan.