Inspectie gehad? RI&E nog actueel?

Het begint al vaak met de reden om je wel of niet aan te melden voor de workshop. Een aantal deelnemers  was bijvoorbeeld bezocht door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). En kregen vragen hoe zij veilig en gezond werken garanderen. Ook een uitzendbureau stelde deze vraag aan één van de deelnemers. Als uitzendbureau hadden zij medewerkers gedetacheerd bij de workshop deelnemer. Ook ISZW vraagt met regelmaat of de RI&E actueel is. Reden genoeg om met een RI&E aan de slag te gaan. 


Maar wat is dan precies een RI&E? 

Eigenlijk is het niks meer of minder dan het op papier zetten van mogelijke bedrijfsrisico’s en wat je er aan doet om deze risico’s te beperken. Dat gaat van maatregelen tot communicatie en instructie. Een RI&E laat je nadenken over de manier waarop je omgaat met bijvoorbeeld uitzendkrachten, jonge medewerkers en zwangere vrouwen. Je maakt hierin beleid. Of hoe ga je om met het voorkomen van uitval door werkdruk? En dat zet je op papier. We leggen je dit haarfijn uit en maken ook de koppeling met de Arbo wetgeving.


Vraag het na bij je klanten

Wist je trouwens dat je ook risico’s in kaart moet brengen bij je klanten? Denk maar aan chauffeurs die moeten laden en lossen bij je klanten. Wat heeft jouw klant er aan gedaan zodat jouw chauffeur dit veilig kan doen? Klinkt misschien vreemd, maar je staat in je recht om dit bij je klant uit te vragen. Sterker nog; wij zijn ervan overtuigd dat je je hierdoor juist professioneel neerzet bij je klant. 


De workshop is een mooie stok achter de deur

Dit horen we vaak tijdens onze RI&E workshops. En is ook helemaal niet erg. Dat is juist waarom we deze workshop structureel organiseren. Om je te helpen bij het opstellen van de RI&E en Plan van aanpak. Om het optimale uit de workshop te halen, vul je vóór de workshop voor een groot deel al jouw RI&E digitaal in. Wij zetten deze voor je klaar in de RI&E tool. Kom je er niet uit? Tijdens de workshop is er tijd genoeg om je vragen te stellen. Het leuke is dat je workshop collega’s graag met je meedenken vanuit hun eigen praktijk. Zo help je elkaar. 


Ik moet zoveel!

Het klopt dat het opstellen van je RI&E en bijhorend Plan van aanpak niet 1,2,3 staat. Wij zorgen er in elk geval voor dat je een RI&E krijgt die op jouw werksituatie is afgestemd. Dus geen nutteloze vragen. Daarnaast krijg je hulp om prioriteiten te stellen in de Plan van aanpak. Je kunt en hoeft niet alles tegelijk op te pakken. Gelukkig!


Wist je dat?

  1. Je in jouw RI&E ook beschrijft wat een aangestelde vertrouwenspersoon en preventiemedewerker doet om veilig en gezond werken te borgen?
  2. Voorlichting aan en training van medewerkers ook in de RI&E staat? Dat dit hoort bij een goed beleid op het gebied van veilig en gezond werken?
  3. Je jouw branche RI&E niet hoeft te laten toetsen als je minder dan 25 medewerkers hebt?  Heb je meer dan 25 mensen in dienst, dan is een toetsing verplicht. Dat doen wij graag voor je tegen een sterk gereduceerd tarief. 
  4. De RI&E je heel handige tipkaarten biedt om je Plan van aanpak goed uit te voeren? Krijg je er kosteloos bij van ons.
Kijk hier voor data van deze workshop.