We hebben het vaak over duurzame inzetbaarheid. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? STL gebruikt hiervoor het begrip Werkkracht. Hoe meer werkkracht, hoe minder verzuim,  hoe productiever medewerkers en hoe aantrekkelijker jij bent als werkgever.

Pure Werkkracht ontstaat wanneer voorzien is in:
  • Een goed contact
  • De juiste persoon op de juiste plek
  • Vitaal aan het werk
  • Veilig aan het werk

In zijn column  ‘Waakzaam en Dienstbaar’ vertelt STL-directeur Willem de Vries waarom hij de Werkkrachtfactor ‘goed contact’ zo belangrijk vindt.
Willem-de-Vries-DMU.jpg
‘Je wilt een veilige omgeving waarin mensen zich durven uitspreken, zonder dat dit consequenties heeft voor hun gedrag’. Aan het woord is politiechef Jannine van den Berg in de Volkskrant. Sociale veiligheid is inderdaad een voorwaarde om goed te functioneren als organisatie. Daarin verschilt de politie niet van een bedrijf in onze sector.

Nu vraag je je misschien af: hoe weet je eigenlijk als directeur dat je medewerkers zich veilig voelen? Simpel antwoord: dat blijkt uit de RI&E. Dat is een checklist om alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s in je bedrijf vast te stellen en een plan van aanpak te maken om deze risico’s te beperken. Krijg je kosteloos bij het Sectorinstituut.

Wat ook helpt is goed contact onderhouden met medewerkers. Daar leer je een hoop van. Goed contact is helemaal niet ingewikkeld of tijdrovend vind ik. Je maakt eens een wandelingetje door de zaak - uitstekend voor de bloedsomloop -, je toont je belangstelling, maakt hier en daar een praatje en deelt als het zo uitkomt een schouderklopje uit. En intussen hou je oren en ogen open. Dan weet je, nog voordat de chef magazijn er mee komt, dat Jan niet zo lekker in zijn vel zit, dat Piet gaat trouwen en Marieke veel tijd besteedt aan de zorg voor haar moeder. En als je ernaar vraagt, hoor je misschien van Bert dat hij zich toch niet helemaal veilig voelt in jouw bedrijf. Ook dat kan gebeuren.

De politie heeft trouwens een prachtig motto op het brevet staan: Waakzaam en Dienstbaar. Dat is een mooie samenvatting van goed contact. Als wij waken over onze medewerkers en dienstbaar aan hen zijn, creëren we vanzelf een veilige werkomgeving waarin mensen goed kunnen functioneren.’
 
Willem de Vries, directeur STL

Meer over Werkkracht