Duurzaam inzetbaar zijn en blijven in de transport en logistiek
Producten en diensten

Gezondheidschecks voor inzetbaarheid en vitaliteit

Heb je medewerkers in dienst? Dan ben je wettelijk verplicht ze periodiek een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) aan te bieden. Samen met een Inzetbaarheidscheck en een Vitaliteitsonderzoek van Sectorinstituut Transport en logistiek (STL) kom je tot zo’n PMO.

Natuurlijk wil je vitale medewerkers in dienst hebben die ook aan het werk kunnen blijven. Als medewerkers uitvallen levert dat problemen op. Met een preventieve aanpak (waar het PMO onderdeel van is) verminder je dat risico. Je krijgt daardoor het inzicht of je medewerkers hun werk in de toekomst kunnen blijven doen. Door aandacht te hebben voor de gezondheid van je medewerkers breng je bovendien goed werkgeverschap in praktijk. Dat levert je een positief imago op. Dat zal je zeker helpen bij het werven van nieuwe medewerkers.

Gezonde leefstijl 

Jij kunt je medewerkers op weg helpen naar een verantwoorde leefstijl. Je doet dat bij voorkeur met een complete en gestructureerde aanpak voor Duurzame Inzetbaarheid, waarin ook aandacht is voor leren, groeien en loopbaanstappen. STL biedt je verschillende mogelijkheden.  



Inzetbaarheidscheck 

Verzuim – kort én langdurig – maken het lastig om het werk te organiseren. Je komt dan voor capaciteitsproblemen te staan. Daarom focust de Inzetbaarheidscheck op alle aspecten van gezond leven én werken.  

Onze Inzetbaarheidscheck is een gevalideerde online vragenlijst. Het beantwoorden van de vragen kost je medewerkers ongeveer een half uur. De uitkomsten en tips verschijnen direct op een overzichtelijk dashboard. Vanzelfsprekend krijgt alleen je werknemer de uitkomsten onder ogen. Als werkgever ontvang jij (bij meer dan 15 deelnemers) een geanonimiseerde groepsrapportage van ons. Daarmee kun je direct maatregelen in je bedrijfsbeleid opnemen. We leggen de uitkomsten bovendien naast die van andere bedrijven in onze sector. In deze benchmark zie je of jouw bedrijf een ‘gezonde’ score haalt.  

We kunnen de uitkomsten ook uitgebreid presenteren bij jou op het bedrijf. We gaan dan dieper in op de uitkomsten. Je krijgt daardoor een goed totaalbeeld van de inzetbaarheid – nu en straks – van je medewerkers. Bovendien doen we aanbevelingen voor concrete verbeterstappen en hoe je deze kunt prioriteren. Zowel voor de groepsrapportage als de interactieve presentatie vragen we een (geringe) financiële bijdrage. 

Video inzetbaarheidscheck

3 minuten

Zijn er aandachtspunten? Dan geeft de Inzetbaarheidscheck je medewerker meteen adviezen. Dat kan bijvoorbeeld het aanbod zijn om een coach in te schakelenOp elk risico-aspect staan coaches klaar om te ondersteunen (ook voor loopbaanbegeleiding en budgetcoaching). Zij zijn hun stok achter de deur! Zo zijn er meer leefstijlinterventies die je medewerkers ondersteunen. Na een jaar krijgen alle deelnemers een uitnodiging voor een herhaalcheck. Ze zien dan hun vooruitgang en waar nog verbeterpunten liggen.

Vitaliteitsonderzoek voor jouw werknemers

Inzetbaarheidscheck voor jouw werknemers?

Voor medewerkers die aan SOOB afdragen is de Inzetbaarheidscheck en de coaching gratis. Wil je de check collectief inzetten binnen jouw bedrijf? En dat laten organiseren en begeleiden door STL? Laat je dan informeren door een van onze adviseurs.

Neem contact op

Vitaliteitsonderzoek

Om de vitaliteit van je medewerkers op peil te brengen, kun je onze Inzetbaarheidscheck uitbreiden met een Vitaliteitsonderzoek. Tijdens het onderzoek worden lengte, gewicht, BMI, hartslag en bloeddruk, buikomvang, glucose en cholesterol gemeten. We praten ook met je medewerker over zijn of haar inzetbaarheid. Een coach neemt ruim de tijd om de uitslagen door te nemen. Je medewerker ontvangt ook een persoonlijk overzicht van de uitslagen en het advies. Als werkgever krijg je daar geen inzage in. Je kunt wel een geanonimiseerde groepsrapportage ontvangen (bij meer dan 15 deelnemers).  

Wijst de uitslag van de Inzetbaarheidstest op een bepaald gezondheidsrisico, dan breiden we het Vitaliteitsonderzoek uit. Denk daarbij aan een steptest of fietstest om de conditie te meten (leefstijl), een lichamelijk onderzoek (fysiek) of een stresstest (mentaal). Je kunt de uitbreiding of het type Vitaliteitsonderzoek ook van tevoren met ons afspreken. Zo kun je het onderzoek bijvoorbeeld toespitsen op een bepaalde groep medewerkers.  

Interesse in het Vitaliteitsonderzoek voor jouw medewerkers? Laat het ons weten! 

Periodiek Medisch Onderzoek (PMO)

Sta je op het punt je medewerkers een (verplicht) PMO aan te bieden? In het PMO van Sectorinstituut Transport en Logistiek maken de Inzetbaarheidscheck en het Vitaliteitsonderzoek onderdeel uit van het PMO. Zó haal je een bredere aanpak in huis die verder kijkt dan alleen de medische kant. 

Deelname aan het PMO is altijd vrijwillig. Voor dit uitgebreide onderzoek komen we met een speciaal ingerichte autobus bij je bedrijf langs. Alleen je medewerkers ontvangen hun onderzoek uitslag. Als werkgever ontvang je (bij meer dan 15 deelnemers) een geanonimiseerd groepsrapport met aanbevelingen. Daarmee kun gezondheidsmaatregelen in je bedrijfsbeleid opnemen. 

Het PMO richt zich op de leefstijl en de algemene gezondheid van je medewerkers. Er is bijvoorbeeld aandacht voor diabetes, hart- en vaatziekten, nierziekten en gewrichtsklachten (afhankelijk van je keuze voor een bepaald type Vitaliteitsonderzoek). Daarmee is het PMO ook een breder onderzoek dan een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO). 

Voor medewerkers die aan SOOB afdragen geldt een subsidie van ongeveer 50% voor de kosten van het PMO. Ook de coaching en leefstijlinterventies die mogelijk volgen worden gesubsidieerd. Wil jij de Inzetbaarheidscheck en het Vitaliteitsonderzoek uitbreiden tot een compleet PMO voor je medewerkers?  

Laat het ons weten! 

Contact met medewerkers van STL

Meer weten?

Stel je vragen aan onze adviseurs. We geven je graag een maatwerkadvies over het bevorderen van duurzame inzetbaarheid!

Bel: 088 - 2596121

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?