Een arm op de schouder, een pikante mop, een opmerking over iemands uiterlijk. Wat voor de één ‘moet kunnen’, is voor de ander lastig om mee om te gaan. Ongewenst gedrag op de werkvloer kan grote inbreuk hebben op je leven, zeker als het je persoonlijk raakt. Het kan leiden tot fysieke en psychische klachten zoals hoofd- en buikpijn of zelfs tot depressie. Klachten die ook gevolgen hebben voor hoe je functioneert op je werk. 

Ongewenst gedrag op het werk is onacceptabel. Heb jij te maken met ongewenst gedrag? Dan kun je terecht bij een vertrouwenspersoon.


Wat is een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon is iemand waar je je verhaal kwijt kunt en die naar je luistert. De vertrouwenspersoon kan je ook adviseren en helpen om het ongewenste gedrag te stoppen. De vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht. Alles wat je met de vertrouwenspersoon bespreekt blijft tussen jullie. Je hebt geen toestemming nodig van je leidinggevende om contact op te nemen met de vertrouwenspersoon en er zijn geen kosten aan verbonden. 

Een vertrouwenspersoon kan een collega zijn. Soms is het iemand van buiten het bedrijf. STL heeft ook een vertrouwenspersoon waar je terecht kunt. Je werkgever moet daarvoor wel een contract met STL hebben.  Dit kun je navragen bij de vertrouwenspersoon van STL.
 
Neem contact op via 06-23559402 of mail naar: vertrouwenspersoon@stlwerkt.nl

Vermeld in je mail het telefoonnummer waarop je bereikbaar bent, dan neemt de vertrouwenspersoon contact met je op.  Je telefoongesprekken en e-mails worden vertrouwelijk behandeld. 
 

Wat is ongewenst gedrag?

Bij ongewenst gedrag moet je denken aan pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie en agressie en geweld. 

Pesten: herhaald onredelijk en negatief gedrag, waartegen je jezelf niet kunt verdedigen. Bijvoorbeeld kleinerende opmerkingen, voortdurend (onterechte) kritiek of humor ten koste van anderen.

(Seksuele) intimidatie: elke vorm van intimiderend gedrag (denk bijvoorbeeld aan machtsmisbruik door leidinggevende) en seksuele toenadering: verbaal, non-verbaal of fysiek.

Discriminatie: het achterstellen, uitsluiten of beledigen van collega's op grond van persoonlijke kenmerken van bijvoorbeeld ras, nationaliteit, geslacht of godsdienst.

Agressie en geweld: het psychisch of fysiek lastigvallen, bedreigen of aanvallen van collega’s.


Wat kun je zelf doen om ongewenst gedrag te stoppen?

Maak het bespreekbaar. Ervaar jij het gedrag van een collega of leidinggevende als storend of pijnlijk? Laat de ander dan weten dat hij of zij te ver gaat. Jij hebt last van het gedrag van je collega, maar diegene is zich daar misschien niet bewust van.

Lukt het niet om het bespreekbaar te maken of gaat het gedrag gewoon door? Bespreek het met een leidinggevende of neem contact op met een vertrouwenspersoon.

Ben je werkgever en wil je gebruikmaken van deze dienstverlening van het Sectorinstituut? Klik dan hier.